Tuomarointi: Lemmikkiluokat: Turkki

Jatkoa edelliseen postaukseen lemmikkihamstereiden arvostelusta.

Turkki: Lemmikkiluokkien arvostelussa painotan turkin osalta enemmänkin puhtautta ja kuntoa, kuin tiheyttä. Turkin tulee olla kauttaaltaan puhdas. Yleensä hamsteri onkin terveenä ollessaan itse tarkka puhtaudestaan ja likaa kertyy lähinnä kääpiöuroksilla hajurauhasten ympäristöön. Toki värjääviä ruokia syöneillä saattaa olla värjäymää esimerkiksi tassuissa. Juuri ennen näyttelyä ei välttämättä kannata tarjota hamsterille esimerkiksi mustikkaa :) Hajurauhaset kannattaa kääpiöuroksilta puhdistaa vanupuikolla tms. ja tarvittaessa edeltävästi vedessä liottaen. Kääpiöhamstereille voi myös tarjota hiekkakylvyn, jos turkki on yhtään rasvainen tai lohkeileva. Itse en juuri kylvettele hamstereitani hiekassa, koska koen, että se helposti kuluttaa turkkia ja kuivattaa sitä. Hamsterien turkit eivät toisaalta näytä kylpyjä kaipaavankaan.

Turkin tulisi olla eloisan oloinen ei siis kuiva, eikä hamppuisen oloinen. Parhaimmillaan hyväkuntoinen turkki tuntuu suorastaa silkkiseltä sitä kokeillessa. Turkin kuntoon vaikuttavat enimmäkseen ruokavalio ja ilman kosteus/lämpötila. Hamsterin ruokavaliossa tulisi olla riittävästi hyviä rasvoja ja vitamiineja/hivenaineita turkin ja ihon kunnon turvaamiseksi. Helpoin ja hamsterille maistuvin hyvien rasvojen lähde lienevät erilaiset pähkinät ja siemenet. Myös öljyjä voi lisätä tuoreruokaan. Talviaikaan ilmankosteus on usein ongelma etenkin asunnoissa, joissa on keskuslämmitys. Hamsterin asumuksen läheisyydessä voi esimerkiksi kuivattaa pyykkiä tai hankkia ihan ilmankostuttimen. Omassa hamsulassani pidän talvisin yleensä lämpötilaa melko viileänä, noin 18 asteessa. Jos siis on mahdollista säädellä hamsterin asuintilan lämpötilaa, voi se ainakin kääpiöhamstereilla olla alle 20 astetta. Syyrialaisten suhteen kannattaa olla varovaisempi, koska ne voivat alkaa horrostamaan viileässä. Tosin meillä ovat pärjänneet 18 asteessa vallan mainiosti.

Turkin tiheyden ja jäntevyyden arviointi kuuluu enemmän ulkomuoto- kuin lemmikkiluokkaan. Kuitenkaan turkin kulumia tai kaljuja kohtia ei katsota hyvällä lemmikkiluokassakaan. Pääsyy hamsterin turkin kulumiseen on juoksupyörä tai häkin kalterit esimerkiksi kalterien puremisen yhteydessä. Kannattaakin katsoa, että juoksupyörä on riittävän iso, eikä ota kiinni turkkiin ja kuluta sitä. Kaljuja kohtia voi tulla tilapäisesti karvanvaihdon myötä. Usein niitä tahtoo tulla myös lihavuuden myötä, etenkin vatsapuolelle. Tietenkin myös loiset ja sairaudet aiheuttavat karvanlähtöä. Jättäisinkin selkeästi kaljuuntuvan hamsterin suosiolla kotiin näyttelypäivänä.

Pitkäkarvaisten hamstereiden turkit kannattaa käydä läpi ennen näyttelyä ja selvittää mahdolliset takut.

Ikä vaikuttaa yleensä merkittävästi turkin kuntoon. Ikääntyvän hamsterin turkki muuttuu usein elottomaksi ja saattaapa karvaa lähteäkin. Ihan nuorilla taas on usein vielä "vauvakarvaa", joka on laadultaan hentoisempaa ja kiillotonta.

Turkin yhteydessä arvostelen myös ihon kunnon. Ihon kunto on suoraan sidoksissa turkkiin. Yleisin ongelma hamsterin iholla on kuivuus/hilseily. Myös hiertymiä tai ihoärsytystä/ihottumaa voi olla. Puremahaavojakin tulee lähes joka näyttelyssä vastaan kääpiöhamstereilla, kun ne ovat riitaantuneet asuintovereidensa kanssa. Haavojen parannuttua kestää usein melko kauan ennenkuin turkki kasvaa takaisin haavojen kohdalle. Joskus haavojen kohdalle voi jäädä jopa pysyvästi kaljut laikut.


Kommentit