Hamsteriharrastus "for dummies" osa 1

Tämä artikkeli on julkaistu blogissa ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Koska asia on aina ajankohtainen, julkaisen uudelleen päivitetyn version :)

Olen kasvattanut hamstereita vuodesta 1997. Näiden vuosien aikana on tullut vastaan jos jonkinlaisia reaktioita ihmisten kuullessa, että minulla on kotona "parikymmentä" hamsteria. Parikymmentä on lainausmerkeissä siksi, että se on tarkoittanut eri määrää eri vuosina. "Pahimmillaan" (tai parhaimmillaan :)) se on tarkoittanut reilua viittäkymmentä korvaparia, mutta nykyään kuonoja löytyy oikeasti noin 20-30 välimaastossa. Tieto kyseisestä hamsterimäärästä aiheuttaa yleensä siis ihmisissä joukon kysymyksiä: Siis onko ne sulla vapaana/ Onko ne häkeissä?, Eikö teidän kissat syö niitä?, Onko niillä kaikilla nimet?, Sullahan on hirvee homma niissä?, Miksi niitä on niin paljon?, Sä sitten myyt niitä?, Saako siitä paljon rahaa? ja jopa "Haiseeko teillä".

Edellämainitut kysymykset ovat siis inspiroineet minua kirjoittamaan pari postausta aiheesta. Tässä ensimmäisessä osassa käsittelen ihan hamsterieni perushoitoa ja toisessa enemmänkin näyttelyitä ja kasvatusta. Näitä postauksia ei ole tarkoitettu miksikään aloittelijan tietopaketeiksi tai ohjeiksi kenellekään vaan tarkoitus on kertoa asiaa harrastamattomille ihmisille, mitä harrastus käytännössä tarkoittaa. Toivottavasti edes joku jaksaa lukea :)

Eli hamsterit asuvat meillä kotona hamstereille omistetussa huoneessa, asuntomme pienimmässä makuuhuoneessa. Ne ovat häkeissä tai muovi/lasiterraariossa. Eivät siis juokse vapaana (paitsi ehkä joku karkulainen silloin tällöin) eivätkä lisäänny holtittomasti nurkissa. Lisääntymisestä päätän siis minä ja poikueet ovat harkittuja. Harjoitan siis jalostustyötä eri pyrin parantamaan hamstereiden ulkonäköä ja muita ominaisuuksia sukupolvesta toiseen. Tästä enemmän juttusarjan seuraavassa osassa.

Minulla on hamstereita kahta eri lajia: Syyrialaiset hamsterit ovat erakkoja ja asuvat kukin omissa asumuksissaan, joiden koko on noin 80x40cm. Syyrialaisia hamstereita asuu meillä tällä hetkellä 11 kpl.

 Lyhytkarvainen syyrialainen hamsteri



Toinen laji, jota kasvatan on venäjänkääpiöhamsteri campbelli. Niitä voi pitää pareittain tai pienissä laumoissakin. Meillä ne asuvat pääsääntöisesti eri kokoisissa porukoissa eri kokoisissa kokoisissa muoviterraariossa. Campbelleja meillä on tällä hetkellä 15+poikaset.




Campbelleja

Ja vielä toinen kuva. Eri värimuunnoksia riittää.

 Päivittäiseen hoitoon kuuluu lähinnä vesipullojen ja hamsterien kunnon tarkistaminen. Hamstereiden pääravinto on siemenseos, jota on aina kupeissa. Sitä lisään 1-2 kertaa viikossa. Lisäksi tuoreruokana annan vihanneksia vaihdellen 1-5 kertaa viikossa. Asumusten siivoustakin toki on harrastettava, mutta pääosin siivoan kunkin asumuksen noin kerran kuussa. Osa vaatii toki tiheämpää siivousta, varsinkin poikueet sotkevat enemmän.

Poikasia syntyy syyrialaisille 1-3 poikuetta vuodessa ja campbelleille 5-10 poikuetta vuodessa. Myyn ne poikaset, joita en pidä itse, joko toisille kasvattajille tai lemmikeiksi. Se raha, minkä niistä saan (ja vähän enemmänkin) menee kuitenkin hamstereiden ruokiin ja kuivikkeisiin sekä viimeistään esim. näyttelymaksuihin/matkoihin. Ei tällä siis rikastumaan pääse :) Ja kyllä, kaikilla on siis nimet ja jopa sukutaulut.





Kommentit

  1. "Hamsters are not horses, they don't need pedigrees" - eräs hollantilainen hamsterikasvattaja

    VastaaPoista
  2. Ikisuosikkini on juuri tuo "onko ne vapaana" eli juuri se, että lisääntyvätkö ne vapaasti ja holtittomasti...

    VastaaPoista
  3. Heh Ely. Sukutauluttomuushan tekiskin tästä hommasta paljon helpompaa ;)

    VastaaPoista
  4. Mukava teksti ja kuvat. :) Juuri tässä Pauliinan kanssa podimme sitä, miten vähän campbelleistä löytyy tietoa verrattuna roboihin tai talvikoihin - saati syrkkeihin! Sellainen infopläjäys olisi hieno, vink vink. ;)
    Onnea ulkkistuomarikoulutukseen!

    VastaaPoista
  5. Kiitti Marika. Tuo on ihan totta että campsyistä sais olla enemmän tietoa. Veera on pyytänyt mua kirjoittamaan hamsterit.netiin campsykasvatusartikkelin, mutta en nyt sitten vielä ole ehtinyt töiltä ja opiskeluilta :( No, pääsykokeet on toukokuun lopussa, että ehkä sitten niistä selvittyä on aikaa muullekin.
    Tänne on itseasiassa ensi viikolla jo tulossakin pari campsytietoakin sisältävää postausta.

    VastaaPoista
  6. Voi että on kivan näköstä ♥ Ois kivaa puuhaa, mutta aika ei riitä. Panostan yhteen vekkuliin :))

    http://inkajaatte.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti