sunnuntai 3. elokuuta 2014

Tuomarointi: Lemmikkiluokat: Pikkukohdat

Jatketaanpa taas tuomarointisarjaa :) Nythän näitä onkin ollut hyvää aikaa miettiä syksyn näyttelyitä odotellessa.
Lemmikkiluokan arvostelukaavakkeessa on muutama ns. pikkukohta, joiden merkitys arvostelussa ei välttämättä ole kovin suuri, ainakaan jos ne ovat kunnossa. Aika usein kuitenkin kilpailu on kovaa siellä parhailla sijoilla ja esimerkiksi hoitamattomat kynnet saattava pudottaa hamsterin palkinnoilta.

Silmät: Hamsterin silmien tulee olla kirkkat ja silmänympäryksen puhtaat. Oman kokemukseni mukaan silmien kunto viestii hamsterin yleiskunnosta paljonkin. Hamsterin silmien muurautuessa umpeen on kyseessä yleensä muukin kuin silmätulehdus. Tähän käsitykseen on yhtynyt joku eläinlääkärikin. Useinhan eläinlääkärin määräävät umpeen muurautuneen silmän hoitoon silmätippoja ja se siitä. Toki kysymyksessä voi joissain tapauksissa olla myös silmätulehdus esim. silmään menneen roskan aiheuttamana. Kannattaa kuitenkin tutkia hamsteria vähän laajemminkin josko kyseessä olisi kuitenkin joku isompi infektio, esim. keuhkoissa tai muu hamsterin yleistilaan vaikuttava seikka.
Yleensä hamsterin silmät ovat kunnossa näyttelyissä, eivätkä vaadi valmisteluja. Jos hamsterin silmä on muurautunut umpeen tms. ei sitä kannata näyttelyyn tuodakaan.

Korvat: Hamsterin ihon kunto, ruokavalio ja elinympäristö heijastuvat korvien ihon kuntoon ihan siinä missä turkkiin ja ihoon muuallakin. Usein talviaikaan näkee hilseileviä korvia ja kuivaa korvien ihoa. Hyvä ruokavalio ja sopiva lämpötila ja ilmankosteus ovat tässäkin kaiken a ja o.
Periaatteessa korvalehdissä voisi olla likaakin, joka kannattaa hellävaraisesti puhdistaa vaikka hieman kostealla paperilla.
Korvakäytävissä ei yleensä ole ongelmaa ja siellä näkee esim. tulehduseritettä, on se sitten eläinlääkärin hoidettava asia.

Kynnet: Kynnet ovat näistä pikkukohdista se asia, joihin omistaja voi toimenpiteillään eniten vaikuttaa, mutta jotka harmittavan usein myös ovat jääneet hoitamatta ja vaikuttavat muuten hyvän hamsterin sijoitukseen alentavasti. Kynnet kannattaa siis hoitaa aina ennen lemmikkiluokkaan menoa.
Syyrialaisten hamstereiden kynnet harvoin kasvavat pitkiksi. Ne kannattaa kuitenkin tarkastaa, koska kynsien kasvu on yksilöllistä ja vanhemmiten ne saattavat alkaa kasvaa erilailla kuin nuorella hamsterilla. Itse tykkäisin tuomarina, että syyrialaisilta viimeisteltäisiin terävät kärjet pois kynsistä, joko leikkaamalla tai viilaamalla. Tämä vaatii jo hamsterin omistajalta taitoa, varsinkin jos kynnet eivät ole varsinaisesti pitkät. Sinänsä en pidä sitä välttämättömänä, mutta se antaa hamsterin hoidosta kuitenkin sellaisen viimeisen päälle viimeistellyn vaikutelman.
Kääpiöiden kynsissä on lähes aina ennen näyttelyä leikkaamisen varaa. Kynnet tulee siis leikata mahdollisimman tasapitkiksi ennen näyttelyä. Parempi olisi hoitaa kynsiä säännöllisesti, eikä leikata vain ennen näyttelyä. Tällöin hamsterikin tottuu toimenpiteeseen paremmin.
Hamstein kynsien leikkaamisesta vielä yleisesti sen verran, että hamsterin kynnen sisällä on hermo/suoni jonka näkee kynttä valoa vasten katsoessa. Kynnen sopiva pituus on sellainen, että kynttä jää vielä suonen suojaksi. Suoneen ei saa leikata. Kynsien leikkuuseen kannattaa tarvittaessa pyytää apua kokeneemmilta.

Hampaat: Hamsterin hampaiden tulisi olla sopivan tasapitkät ja keltaisen/oranssin kiilteen peitossa.
Kaltereita jyrsivillä eläimillä on hammaskiille usein kulunut ja hampaat näyttävät valkoisilta. Kaltereiden jyrsiminen myös kuluttaa hampaita epätasaisesti. Hamsterin hampaita voi hoitaa tarjoamalla riittävästi kovaa purtavaa ja estämään mahdollisuuksien mukaan sitä jyrsimästä kaltereita tms. epätoivottua tavaraa. Hamsterin hampaiden pituutta on tarkkailtava ja tarvittaessa hampaita on leikattava. Hampaiden leikkaukseen ei kuitenkaan kannata ihan kevyin perustein ryhtyä ainakaan vain kosmeettisesta syistä vaan ainoastaan jos hampaiden pituus näyttää aiheuttava haittaa hamsterille.

2 kommenttia:

  1. Taas erittäin mielenkiintoinen kirjoitus, kiitokset! :)

    VastaaPoista
  2. Tästä oli hyötyä, täytyypä ottaa vinkeistä vaari seuraavaa näyttelyä varten. :)

    VastaaPoista