sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Tuomarointi:Lemmikkiluokat:Käsiteltävyys

Käsiteltävyys on lemmikkiluokassa hyvin tärkeä arvostelukriteeri. Tekisi mieli sanoa tärkein, mutta toisaalta jos hamsteri ei ole muutoin kunnossa niin eihän se sitten kuitenkaan auta vaikka kuinka hurmaava olisikin luonteeltaan.

Mielestäni hamsterin tulisi käyttäytyä lajilleen ominaisesti. Tällä tarkoitan, että esimerkiksi roborovski ja kiinari käyttäytyvät eri tavalla, eikä niiden tarvitsekaan käyttäytyä samalla tavalla. Kaikille lajeille yhteisesti voisin todeta, että hamsterin tulee olla uteliaan oloinen ja kiinnostunut ympäristöstään, mutta kuitenkin hyvin käsiteltävissä ja pelottoman oloinen.

Myös ikä vaikuttaa hamsterin käsiteltäyyteen. Nuori hamsteri saa olla vielä vilkkaampi, muttei kuitenkaan ihan saippuapala-osastoa :)

Syyrialaisten hamsterien kanssa tulee parhaimmillaan sellainen tunne, että hamsteri ottaa kontaktia tuomariin kun se tapittaa suoraan silmiin. Joskus syyrialainen uros saattaa nuolla kättäkin. Syyrialaiset hrvoin purevat tuomaripöydällä, mutta sellaisia näykkijöitä on jonkin verran. Ne ovat enimmäkseen naaraita, joita ottaa päähän koko arvostelu ja haluavat vähän komentaa tuomaria :) Syyrialaisen toivoisin käyttäytyvän pöydällä rauhallisesti, mutta antaen uteliaan ja virkeän vaikutelman. Ensivaikutelma hamsterista on täydellisimmillään silloin, kun voi kuvitella hamsterin sanovan: "Ai sinä! Moi! Hauska nähdä!"
 Jotenkin näin. Omppu näyttää :)
 Ei näin...

Kääpiöillä sen sijaan tahtoo enemmänkin olla niin, että eläin joko puree tai sitten on hyvin kiltti. Toki välillä on niitä saippuapalojakin, jotka eivät kuitenkaan pure. Campbellit ovat yleensä vilkkaita ja uteliaita ja painavat kädellä eteenpäin antaen vaikutelman, ettei arvostelu nyt niin kovasti nappaa, mutta nyt pitäisi päästä tutkiskelemaan tontteja:). Kiinarit ja talvikot jakautuvat kahteen ryhmään sikäli, että ne joko ovat todella hyvin käsiteltävissä tai sitten purevat tai ovat todella vaikeita käsitellä. Hyvin käsiteltävät yleensä vain istuvat kädellä rauhallisena ja antavat tutkia joka paikan. Robot ovat roboja eli luonnostaan vilkkaita maantiekiitäjiä. Lemmikkiluokkaan tuotavan robon tuli kuitenkin olla jotenkin käsiteltävissä. Sitä pitäisi voida tutkia kädellä niin, että sitä voi lyhyesti pitää myös avokämmenellä ja se antaa boxissakin rauhallisen vaikutelman, eikä säntäile koko aikaa edestakaisin.
Talvikko napottaa.

Miten sitten oman hamsterin käsiteltävyyttä voi parantaa? Ainoa keino on käsitellä sitä säännöllisesti ja pyrkiä tekemään käsittelyhetkestä hamsterille mieluinen. Tämä onnistuu esim. tarjoamalla makupaloja tai jotain hamsterille mieleistä puuhaa esim. jaloittelua käsittelyn yhteydessä. Luonneseikat ovat toki myös perinnöllisiä ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota jalostuksessa, koska olen kasvattajaurallani huomannut niiden periytyvän erittäin vahvasti niin campsyillä kuin syyrialaisillakin.

Vielä puuttuu yleisvaikutelmapostaus. Tulossa on. Lisäksi sain idean kirjoittaa vanhoista ajoista :) Saa nähdä mitä tuleman pitää..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti