Tuomarointi:Lemmikkiluokat:Yleisvaikutelma

Alimmaisena lemmikkihamsterin arvostelukaavakkeessa on yleisvaikutelmakohta. Tunnustan, että se, mitä arvostelukaavaketta tehdessä ko. kohtaan on ajateltu kirjoitettavan, on jäänyt itselleni vähän hämärän peittoon. Ehkäpä se on tarkoitettu vain tarvittaessa käytettäväksi yleisille huomioille.. Tai jotain. Itse olen hyödyntänyt sen niin, että olen yrittänyt tiivistää siihen jotenkin hamsterin yleisolemuksen, välillä vakavalla naamalla, välillä pilke silmäkulmassa. Ei siis aina välttämättä tarkoitettu niin vakavasti otettavaksi :)

Aina hamsterin persoonallisuus ei ihan arvostelun aikana hahmotu syystä tai toisesta ja silloin kommentoin vain yleisesti. Tyypillisiä positiivisia kommentteja ovat "Kaunis kokonaisuus" tai " Mukava lemmikki". Saatan myös laittaa "Ei oikein näyttelykunnossa", jos se on tilanne. Jos ihastun laitan usein vain "Ihana". Saatan ihastuakin sellaiseen eläimeen, jota en kuitenkaan voi sijoittaa tai palkita isommin, johtuen puutteista sen kunnossa tai käsiteltävyydessä. Usein nämä ihanat ovatkin "Tuomarin suosikki"-ainesta ja toki aina parempi jos ne ovat virheettömiä lemmikkihamstereita ja palkittavissa kaikin mahdollisin tavoin :)

Sitten niihin persoonallisuustyyppeihin. Nämä koskevat lähinnä syyrialaisia hamstereita. Ja tosiaan ei pidä ottaa liian vakavasti, mutta totta ainakin toinen puoli..

Sporttinen: Lihaksikas, yleensä nuorehko hamsteri, joka pyrkii koko ajan eteenpäin ja on koko ajan menossa jonnekin. Ystävällinen, mutta jonkin verran vaikea käsitellä, kun pyrkii pois käsistä. Häkissä yleensä juoksee jatkuvasti pyörässä, yrittää karata tai syö esimerkiksi kaltereita. On kuitenkin yleensä eri asia kuin rauhaton/hermostunut.
Sporttinen lähtee karkuun..


Touhottaja/taloudenpitäjä: Yleensä yli puolivuotias, monesti hieman pyylevämpi naaras. Touhukas, nuuhkii ja heiluttelee päätään kädessä. Työntää kuonollaan kättä. On sen oloinen kun koko ajan tekisi taloustöitä. Omassa häkissään rakentaa ja kohentaa jatkuvasti pesäänsä ja ruokavarastoaan. Lajittelee auringonkukansiemenet erilleen muista :) Saattaa olla vähän rasittavakin jos jatkuvasti kerää kaikki kuivikkeet häkin toiseen reunaan. Saadessaan lapset, saattaa olla ylihuolehtiva äiti ja kantaa vielä yli kaksiviikkoisetkin poikaset takaisin pesään. Itse tykkään näistä kovasti <3 Tosin tämän tyyppiset hamsterit ovat taipuvaisia näykkimään, kun niitä rajoitetaan pitämällä kädessä..
Siemenet varastoon! Taloudenpitäjä.


Sympaattinen: Erittäin ystävällinen jees-tyyppi. Useimmiten uros. Katsoo jo heti boxistaan tuomaria kohti kuin sanoisi: Ai sinä. Ihana nähdä! Katsoo syvälle silmiin tai hieman ujosti sivuun ja on rento käsiteltäessä. Nuolee tuomarin kättä. Kotioloissa ei koskaan rynkytä kaltereitaan tai yritä karata, vaan odottaa kiltisti luukulla makupalaa/huomiota. Taipuvainen turhaankin flegmaattisuuteen.
Sympaattinen vähän nukuksissa vielä.


Jörö: Vähän sellainen "Onks pakko, jos ei haluu"-tyyppi. Yleensä kiltti, vaikka onkin sen oloinen, ettei arvostelu juuri nappaisi. Kotioloissa herää viimeisenä ja päivät nukkuu syvällä pesässään. Antisosiaalinen.

Tälläisiä tuli tänään päällimmäisenä mieleen. Onhan näitä toki muitakin ja tyyppien sekoituksia. Ikäkin toki vaikuttaa kovastikin. Usein sporttinen nuori saattaa olla aikuisena ihan jotain muuta.






Kommentit