Hamsteriharrastus "for dummies" osa 2

Tässä osassa kirjoitan siis näyttelyistä tuomaroinnista ja kasvatuksesta. Ne ovat niitä asioita, joiden takia koko hommaa tavallaan teen.. Vaikkakin päivittäinen ja viikottainen hamsteriharrastus onkin sitä häkkien siivoamista hiki hatussa, tuovat näyttelyt siihen sitä kaivattua ekstraa, kun pitkäjänteinen kasvatustyö palkitaan, tai sitten ei..:S Menestystä tai ei, antavat näyttelyt kuitenkin mahdollisuuden tavata muita harrastajia ja heidän hamstereitaan sekä antavat mahdollisuuden esimerkiksi saada hamstereita kuljetettua ympäri suomenmaan muiden harrastajien kyydissä. Näyttelyihin tullaan siis pitkienkin matkojen takaa esimerkiksi Oulusta Helsinkiin. Itsekin olen käynyt Oulussa ja jopa Ruotsissa asti tuomaroimassa hamstereita. Itse kuitenkin yleensä en hirvittävän pitkille näyttelymatkoille lähde vaan raja menee jossakin Turku/Tampere-akselilla täältä Helsingistä käsin..

Näyttelyitä siis järjestävät suomessa Suomen Hamsteriyhdistys ja paikallisyhdistykset esim. Oulun seudulla. Ulkomuotoluokkia järjetetään eri puolilla Suomea noin 10 kertaa vuodessa ja lisäksi vielä jokuset lemmikkiluokat. Ulkomuotoluokissa hamsteri arvostellaan rotumääritelmän mukaan vastaavalla tavalla, kuin koira- tai kissanäyttelyissä ja lemmikkiluokissa arvostellaan hamsterin lemmikkiominaisuuksia eli käsiteltävyyttä ja kuntoa. Hamsterit viedään näyttelyihin kuljetuslaatikoissa ja tuomari ottaa ne arvostelun ajaksi sieltä käteensä tai boksin kannen päälle. Näyttelyissä on hyvin vaihteleva määrä eläimiä, mutta pääkaupunkiseudun suurimmissa näyttelyissä saattaa hyvinkin olla lähes 200 hamsteria. Jos olet kiinnostunut asiasta, katso www.hamsteriyhdistys.net ja www.hamsterit.net
Voitokas hamsteri palkintoineen

Parhaiten menestyneet palkitaan myös vuosittain Vuoden Voittaja-palkinnoilla.

Tässä oltiin Viking Gracella matkalla ruotsiin hamsterinäyttelyyn :)
Tässä hamsteri arvosteltavana.
Hamterien kasvatuksella pyrin siis pääsemään lähemmäksi rotumääritelmän mukaista "ihannehamsteria" yhdistämällä teettämällä poikasia hamstereilla, joiden hyvät ja huonot ominaisuudet kompensoivat toisiaan sopivalla tavalla. Tämän avulla pyritään siihen, että sukupuolvi sukupolvelta oltaisiin aina lähempänä sitä täydellistä hamsteria. Tämä on toki varsin yksinkertaistaen ja vaaleanpunaisten linssien läpi sanottu, sillä takaiskuja riittää, varsinkin kun kyse on elävistä eläimistä. Kasvatuksessa on siis ulkonäön lisäksi huomioitava eläinten terveys ja luonne yms. Hamstereita käytetään näyttelyissä, jotta tuomari antaisi mielipiteensä hamstereista kasvatustoiminnan tai lemmikinpidon tueksi. Homman suola on tietysti myös se, että aina joku voittaa :)

No, onko tässä sitten mitään järkeä ? No ei sitten niin mitään, hullun hommaa ;) Mutta legendaarista lausetta lainatakseni "Monilla on rahaa, mutta harvalla hyvä hamsteri".

Kommentit

  1. Hassua kyllä vieraamme eivät olleet eilen järin vaikuttuneita, vaikka esittelin Malmin ruusukeläjän, kun ne tuossa pöydällä sattuivat yhä lojumaan. Pariviikkoiset syrkkipoikaset kiinnostivat paljon enemmän. ;) Ovat olkkarin aitiopaikan terrassa ja juuri lähteneet vaeltelemaan emänsä kiusaksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti