maanantai 6. heinäkuuta 2015

Niin ysärii: ennen vuotta 1996

 Blogissani alkaa nyt juttusarja menneistä ajoista :) Eli jos jotakuta ei kiinnosta nostalgia ja vanhan muisteleminen niin näitä ei sitten kannata lukea. Tämä ensimmäinen juttu koskee oikeastaan aikaa ennen omankin harrastuksen alkua. Tosin ensimmäisen hamsterini sain vuonna 1995, mutta en silloin vielä ollut hamsteriyhdistyksen jäsen. Minulla on kuitenkin joitakin poskipusseja vuosilta 1994 ja 1995 ja kirjoitankin nyt lähinnä niihin perustuen. Tosin tämä pohdinta kyllä koskee pidempääkin aikakautta.

Otin tälläisen onnettoman kuvan vuoden 1995 näyttelytuloksista yhden näyttelyn osalta. Se on siis tässä kahdessa eri koossa, josko edes toisessa jollekin näkyisi.

Kuten tuosta voi huomata, oli näyttelysysteemi melko lailla erilainen kuin nykyään. Ensinnäkin, silloin oli käytössä pisteet arvostelussa. Pisteiden mukaan hamsterit saivat myös nauhan, vähän niinkuin koiranäyttelyissä vielä nykyäänkin (?). Jos hamsteri sai yli 85p oli se punaisen nauhan arvoinen. Sinisen nauhan sai 75-84,5 pisteellä ja alle 74,5 pisteellä joutui tyytymään keltaiseen nauhaan.

Virallisessa luokassa (nykyään ulkomuotoluokka) jaettin nykyistä enemmän pikkupalkintoja. Näitä olivat luokkavoitot ja kumat. Luokkavoiton saattoi saada varsin vaatimatonkin eläin, jos luokassa sattui esimerkiksi olemaan vain 1 osallistuja. Toisaalta mahdollisuus sertiin oli vain kahdella eläimellä: Parhaalla uroksella ja parhaalla naaraalla. Tämä aiheutti myös sen, että aivan tavattoman kauniita eläimiä jäi sertittä, kun monesti esimerkiksi uroksissa oli useampi Sertin arvoinen eläin. Vuonna 1995 VSP saattaisi siis nykysysteemissä jäädä kokonaan palkitsematta. 90-luvulla oli siis lähes mahdotonta valmistua valioksi, mutta kyllä niitä valioita silloinkin jonkin verran valmistui.
Nykysysteemi on onneksi reilumpi ja mahdollistaa oikeasti hyvien eläinten palkitsemisen. Muutoin noita poskipusseja selaillessani tuli päällimmäisenä tunne, että ajat ovat muuttuneet varsin paljon 20 vuodessa. Tästä kertovat vanhojen poskipussien kysymys-vastaus-palstat, poikas- ja siitosurosvälitys ja esimerkiksi terveisien lähettäminen. Myös kasvattajat käyttivät poskipussia aktiivisesti poikueidensa mainostamiseen. Kaikki tapahtui jotenkin kankeammin ja hitaammin kuin nykyään verkossa. Toisaalta taas käsin piirretyt mainokset ja terveiset tuovat mukavaa lämmminhenkisyyttä ja kotikutoisuutta.

Oma hamsterini oli 1995 normaali talvikko/hybridi Emma ja aloin siis vähitellen kiinnostua hamstereista kesyrottavuosieni jälkeen. Kävin näinä vuosina lukiota ja asuin vielä kotona. Emma tosin asui poikaystäväni luona. Kuvia ei valitettavasti näiltä ajoilta juuri ole.

2 kommenttia:

  1. Jee! Nyt on mielenkiintoinen juttusarja ^_^ Elyn luona lueskelin vanhoja poskareita mielenkiinnolla :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva lukea juuri nyt näitä, kun on lukenut 10v. vanhoista britti-Hamster-Journaleista sikäläistä menoa. Kummasti muistuttavat toisiaan. ;)

    VastaaPoista